• Publicat

Intervenció en el debat sobre el canvi en la composició del govern

Moltes gràcies, President. President, molt breument. No confongui tampoc Espanya amb el senyor Rivera, amb el senyor Casado i amb els senyors de VOX. Efectivament, Espanya és molt plural, i Catalunya és molt plural. Espero que vostè tingui una visió més fina que la d’alguns dels seus companys que no veuen diferència entre el PSOE i VOX. Li diré. Entre el PSOE i el PP i Ciutadans hi ha, fins i tot, més diferències de les que hi ha entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Hi ha un espai molt ampli.

En segon lloc, vostè ha fet un elogi que vull compartir a la feina que fa Acció, i val la pena que la gent que ens escolti vegi que no tot és un motiu de pena o de confrontació, sinó que hi ha elements que ens uneixen i que fan anar les coses millor.

Tercera cosa que li volia dir. Li faré només el títol: un cert elogi de la moderació. Jo crec que darrerament la política sembla només premiar les actituds més extremes, les expressions més percutants o més xocants. Fins i tot les més feridores. Jo, realment, em declaro inútil en aquesta batalla. A aquest concurs jo no m’hi presento. També li diré que és veritat que a vegades toca apagar focs, però és millor no encendre’ls. Jo crec que el Govern de Catalunya faria bé llençant missatges per la moderació, per la comprensió de l’existència de posicions polítiques diferents i d’interessos contraposats, que hi són. També hi ha la necessitat de trobar camins per conciliar aquests interessos i per negociar-los. Per cedir. Jo crec que això és important fer-ho sempre, però potser serà més important i simbòlic fer-ho de cara a aquest dia 21 i a la celebració d’aquest Consell de Ministres. Jo crec que a aquestes alçades de la vida la gent sap que el Govern de Catalunya té una posició política radicalment diferent a la del Govern d’Espanya. Ho sap tothom menys els senyors Casado i Rivera, que no ho saben. En general la gent sap que hi ha una diferència.

Jo crec que el que molta gent aprecia és, constatant la diferència, que el diàleg no sigui impossible. Jo crec que en política (a la vida també, però en política especialment) les formes tenen valor. Convé que el diàleg institucional no es perdi. Segurament vostè el voldria amb més contingut i amb més força. Fins i tot havia plantejat la possibilitat d’aquesta reunió conjunta entre els dos governs. Però hi ha una dita en castellà (la dic en castellà perquè no conec l’equivalent en català) que diu: quien quiere lo más, quiere lo menos. Per tant, si no pot ser tot el que un vol, jo crec que seria molt bo com a missatge Catalunya endins i Catalunya enfora, fer aquesta visita institucional, aquesta rebuda formal i oficial per part del President de la Generalitat a un Govern d’Espanya que es reuneix a Catalunya després de molts anys sense produir-se una reunió d’aquestes característiques. Crec, a més, que entre els consellers i conselleres que estan parlant amb els ministres a Madrid hi ha temes que estan en marxa. Alguns temes molt verds. Massa verds. Però d’altres, en canvi, més madurs. Per què no aprofitar i donar-los una empenta?

Des del nostre punt de vista, acabar l’any amb una situació d’enfrontament o que s’hagi pogut escenificar una manca total i absoluta de diàleg seria molt negatiu per ambdues parts. Com que tindrem encara un ple i per tant podrem expressar desitjos de cara a l’Any Nou, tenim un desig d’estabilitat política, de diàleg, de col·laboració amb resultats i d’avenços tangibles. És un desig que podríem compartir molts. Alguns no volen que es doni aquest diàleg. Alguns només parlen de crispació, d’enfrontament i de divisió, però jo crec que encara, i afortunadament, som més, a Catalunya i en el conjunt d’Espanya, els que voldríem veure avançar posicions i elements de trobada. Faci el possible. Nosaltres, com vostè ens ha apel·lat directament així com d’altres portaveus que han intervingut, farem la nostra feina. No esperin que defensarem les seves posicions. Defensarem les nostres, però des del respecte i amb la voluntat, sempre, de trobar camins pel diàleg, la negociació i el pacte.

[Vídeo intervenció inicial]

[Vídeo segona intervenció]

Miquel Iceta

  • Biografia
  • Galería fotogràfica
  • Diari
  • Arxiu digital
  • Poesia japonesa
  • Issuu
  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
×