Biografia

Biografia

Vaig néixer el 17 d’agost de 1960 a Barcelona. El meu interès per la política es desperta en el curs 1976-1977 en el COU Jaume Bofill.

Al llarg de l’any 1977 assisteixo a diversos actes polítics organitzats per partits d’esquerres, especialment els dels diversos partits socialistes que hi havia llavors a Catalunya. Finalment, el setembre del 1977 (ja celebrades les eleccions generals en les que no havia votat perquè encara no tenia 18 anys) vaig afiliar-me al Partit Socialista Popular Català , secció catalana del PSP de Tierno Galván. Vaig comprovar ràpidament que aquest partit patia una greu divisió interna entre dos sectors, un encapçalat per Jaume Mata i l’altre per Xavier Nart.

Tot i sentir-me més proper de Nart, vaig considerar que no tenia sentit allargar una militància en un grup que estava destinat a integrar-se en el PSOE (com així va succeir). Accelerant el procés, en la primavera de l’any 1978 em vaig afiliar a les Joventuts Socialistes de Catalunya, organització juvenil de la Federació Socialista de Catalunya (PSOE). S’obria el procés de la unitat socialista i a causa de la meva procedència del PSP, algú devia considerar oportú que m’incorporés a la Comisió d’Unitat de les organitzacions juvenils socialistes catalanes. Vaig ser elegit Secretari de Política Estudiantil de la Joventut Socialista de Catalunya en el Congrés Constituent de la JSC celebrat a l’Orfeó de Sants a Barcelona els dies 7 i 8 d’octubre de 1978.

I aquí arrenca la meva trajectòria política, lligada des de l’inici al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE), primer a l’Agrupació de Gràcia, després a l’Agrupació Socialista Universitària, després a l’Agrupació de Cornellà fins arribar a la meva actual Agrupació, la de Sant Martí a Barcelona.

Vaig ser membre de la Comissió Executiva del PSC des de 1984 al 2011; la darrera responsabilitat que hi vaig desenvolupar va ser la de Viceprimer secretari i portaveu del partit. He estat regidor de l’Ajuntament de Cornellà (1987-1991), Director del Departament d’Anàlisi del Gabinet de la Presidència del Govern (1991-1995), Sots-director d’aquest mateix Gabinet (1995-1996), Diputat al Congrés per Barcelona (1996-1999) i Diputat al Parlament de Catalunya des de 1999.

Vaig ser membre de la Comissió Executiva Federal del PSOE en el període que va del 37 al 38 Congrés federal del partit, ara sóc membre del Comitè Federal del PSOE. Vaig ser president de la Fundació Rafael Campalans (2012-2014).

Actualment sóc primer secretari del PSC i president del Grup Socialista al Parlament de Catalunya. He publicat els llibres: “Diari de Campanya: les eleccions del canvi, 2003″, Editorial Mediterrània (2004) y “Catalanisme federalista”, Fundació Rafael Campalans (2007). També estan disponibles a la meva pàgina de Bubok els llibres autoeditats “Trenta anys de militància socialista” (2008) i “Idees pel debat socialista” (2010).

L'11 de juliol de 2015 vaig ser elegit candidat socialista a la Presidència de la Generalitat pel Consell Nacional del PSC després d'haver recollit 2.339 avals.

BIOGRAFIA POLÍTICA + CRONOLOGIA DEL PSC

REFORMA FEDERAL

 

Socialisme i federalisme, més que doctrines convergents, han de considerar-se com doctrines complementàries, com sigui que si la primera és normativa per a la vida individual de les nacionalitats dins dels Estats complexos, la segona ens mostra el camí formal per anar agermanant dins d’Estats units d’amplitud major cada dia, fins que s’arribi a assolir el magne ideal de reunir la humanitat sencera en una gran i única família.

Rafael Campalans, fragment de l’article “Socialisme i federalisme” publicat a “Justícia social”, 1 desembre 1923

Català | Castellano | Français | English